Black screen after nvidia driver installation, SMXI fails

Lumify's picture

Forums: 

I haven't gotten any help at forums.debian.net; maybe I'll get somewhere here.

After following this guide http://wiki.debian.org/NvidiaGraphicsDrivers I get a black nondescript screen on tty7. I have done this multiple times, uninstalling and reinstalling various packages I tried the brief troubleshooting at the end of that page, as well as dozens of solutions floating around the web. I finally tried SMXI, and I have the same problem. Here's my Xorg.0.log:

[ 20.288]
X.Org X Server 1.11.2.902 (1.11.3 RC 2)
Release Date: 2011-12-09
[ 20.296] X Protocol Version 11, Revision 0
[ 20.296] Build Operating System: Linux 3.1.0-1-amd64 x86_64 Debian
[ 20.296] Current Operating System: Linux debian 3.1.0-1-amd64 #1 SMP Fri Dec 23 16:37:11 UTC 2011 x86_64
[ 20.296] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.1.0-1-amd64 root=UUID=e3e5cd92-8ee4-4015-b008-3ace5cc597fc ro quiet
[ 20.296] Build Date: 10 December 2011 09:55:45PM
[ 20.296] xorg-server 2:1.11.2.902-1 (Cyril Brulebois <kibi@debian.org>)
[ 20.296] Current version of pixman: 0.24.0
[ 20.296] Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
[ 20.296] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[ 20.296] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Wed Jan 4 18:03:27 2012
[ 20.296] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[ 20.296] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[ 20.296] (==) No Layout section. Using the first Screen section.
[ 20.296] (==) No screen section available. Using defaults.
[ 20.296] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[ 20.296] (**) | |-->Monitor "<default monitor>"
[ 20.296] (==) No device specified for screen "Default Screen Section".
Using the first device section listed.
[ 20.296] (**) | |-->Device "Video Card"
[ 20.296] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
Using a default monitor configuration.
[ 20.296] (==) Automatically adding devices
[ 20.297] (==) Automatically enabling devices
[ 20.297] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
[ 20.297] Entry deleted from font path.
[ 20.297] (==) FontPath set to:
/usr/share/fonts/X11/misc,
/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled,
/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled,
/usr/share/fonts/X11/Type1,
/usr/share/fonts/X11/100dpi,
/usr/share/fonts/X11/75dpi,
/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType,
built-ins
[ 20.297] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[ 20.297] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[ 20.297] (II) Loader magic: 0x7fbe5683bae0
[ 20.297] (II) Module ABI versions:
[ 20.297] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[ 20.297] X.Org Video Driver: 11.0
[ 20.297] X.Org XInput driver : 13.0
[ 20.297] X.Org Server Extension : 6.0
[ 20.297] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:0116:1025:0504 rev 9, Mem @ 0xd1400000/4194304, 0xc0000000/268435456, I/O @ 0x00003000/64
[ 20.298] (--) PCI: (0:1:0:0) 10de:0df4:1025:0505 rev 161, Mem @ 0xd0000000/16777216, 0xa0000000/268435456, 0xb0000000/33554432, I/O @ 0x00002000/128, BIOS @ 0x????????/524288
[ 20.298] (II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
[ 20.298] (II) "extmod" will be loaded by default.
[ 20.298] (II) "dbe" will be loaded by default.
[ 20.298] (II) "glx" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
[ 20.298] (II) "record" will be loaded by default.
[ 20.298] (II) "dri" will be loaded by default.
[ 20.298] (II) "dri2" will be loaded by default.
[ 20.298] (II) LoadModule: "glx"
[ 20.298] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/linux/libglx.so
[ 20.305] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
[ 20.305] compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[ 20.305] Module class: X.Org Server Extension
[ 20.305] (II) NVIDIA GLX Module 290.10 Wed Nov 16 18:01:24 PST 2011
[ 20.306] (II) Loading extension GLX
[ 20.306] (II) LoadModule: "extmod"
[ 20.306] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libextmod.so
[ 20.306] (II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
[ 20.306] compiled for 1.11.2.902, module version = 1.0.0
[ 20.306] Module class: X.Org Server Extension
[ 20.306] ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[ 20.306] (II) Loading extension SELinux
[ 20.306] (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
[ 20.306] (II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
[ 20.306] (II) Loading extension XFree86-DGA
[ 20.306] (II) Loading extension DPMS
[ 20.306] (II) Loading extension XVideo
[ 20.306] (II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
[ 20.306] (II) Loading extension X-Resource
[ 20.306] (II) LoadModule: "dbe"
[ 20.306] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdbe.so
[ 20.306] (II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
[ 20.306] compiled for 1.11.2.902, module version = 1.0.0
[ 20.306] Module class: X.Org Server Extension
[ 20.306] ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[ 20.306] (II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
[ 20.306] (II) LoadModule: "record"
[ 20.306] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/librecord.so
[ 20.307] (II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
[ 20.307] compiled for 1.11.2.902, module version = 1.13.0
[ 20.307] Module class: X.Org Server Extension
[ 20.307] ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[ 20.307] (II) Loading extension RECORD
[ 20.307] (II) LoadModule: "dri"
[ 20.307] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so
[ 20.307] (II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
[ 20.307] compiled for 1.11.2.902, module version = 1.0.0
[ 20.307] ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[ 20.307] (II) Loading extension XFree86-DRI
[ 20.307] (II) LoadModule: "dri2"
[ 20.307] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so
[ 20.307] (II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
[ 20.307] compiled for 1.11.2.902, module version = 1.2.0
[ 20.307] ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[ 20.307] (II) Loading extension DRI2
[ 20.307] (II) LoadModule: "nvidia"
[ 20.307] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[ 20.308] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[ 20.308] compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[ 20.308] Module class: X.Org Video Driver
[ 20.308] (II) NVIDIA dlloader X Driver 290.10 Wed Nov 16 17:41:10 PST 2011
[ 20.308] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[ 20.309] (--) using VT number 2

I'm on an Acer Aspire notebook model 5755G-6823. It has an integrated and discrete graphics card. From lspci: VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09) and VGA compatible controller: nVidia Corporation GF108 [GeForce GT 540M] (rev a1).

I tried deleting Xorg.conf or running sgfxi -C, and it fixes the black screen issue. Instead, it shows the background and the login window. The login window only flashes very quickly and disappears. Then I can see the background, and if I move the mouse all the way to the right, it seems to move over to a second screen. I can go back and forth between the two screens, left and right, but I can't log in or do anything else. If I use sgfxi to reinstall a driver for the cruddy Intel integrated graphics, Gnome 3/Xorg works again. I still cannot change the screen brightness with Fn+marked keys.

How do I fix this? I'm mostly Linux incompetent and bound to a GUI, but I can move around, find stuff, execute given commands, and use vim, apt-get, and elinks.